
Het Zijdekwartier door de ogen van de stedenbouwkundige en de landschapsarchitect
18 juni '25
Een nieuw stuk stad. Midden in Arnhem. Waar historie en toekomst samenkomen. Waar je woont in het groen, zonder auto’s voor de deur. Waar je elkaar ontmoet in collectieve tuinen en kinderen veilig spelen in het park.
Dat is Het Zijdekwartier. Een plek met karakter, ontworpen door mensen met liefde voor hun vak én voor het leven in de stad. We spraken met stedenbouwkundige Esther Vlaswinkel (SVP) en landschapsarchitect Joeri Sowka (BURO LUBBERS) over het stedenbouwkundig plan en de ambities voor dit unieke stukje Arnhem.
Een nieuwe buurt, stevig geworteld in het verleden
Het Zijdekwartier verrijst op het voormalige ENKA/AKZO-terrein. Ooit een besloten, bedrijvig fabrieksgebied. Straks een open, levendige stadsbuurt waar gewerkt, gewoond, geleerd en gerecreëerd wordt. “Het is een plek met veel historie,” vertelt Esther. “Het spoor, het industriële verleden, dat voel je hier. Maar het bijzondere is: we bouwen niet voort op oude gebouwen, maar op de oude structuren. Zoals het Groene Carré met de bomenlaan. Die landschappelijke lijnen hebben we behouden én versterkt.”
Joeri vult aan: “Je gaat hier straks letterlijk de lagen van het verleden terugzien. De oude fabrieksstraat, nu de centrale loper van het gebied, wordt opnieuw de ruggengraat. Alleen is het nu niet meer voor goederen, maar voor ontmoetingen, beweging en beleving.”

Van Carré tot landschapspark: een buurt met contrast en samenhang
Het stedenbouwkundig plan bestaat uit twee duidelijke sferen: het stedelijke Carré en het landschappelijke parkgebied. “Binnen het Carré maken we een robuuste, stedelijke woonomgeving rondom collectieve tuinen,” legt Esther uit. “Daarbuiten komt een losser ensemble van gezinswoningen die letterlijk in het park staan. Dat contrast – dat beetje ‘yin en yang’ – maakt het gebied spannend en aantrekkelijk.”
Ondanks de verschillen is het ontwerp één geheel. Dat komt onder andere door slimme keuzes in architectuur, materiaalgebruik en beplanting. “We brengen alles samen met kleuren, texturen en een sfeer die past bij het industriële karakter van de wijk,” vertelt Joeri. “En zelfs in het hoogstedelijke deel is groen overal voelbaar. Want ook daar wil je schaduw, privacy en die natuurlijke kwaliteit beleven.”



Wonen in het park, leven met elkaar
Het wordt een buurt zonder geparkeerde auto’s in het straatbeeld. In plaats daarvan komt er een mobiliteitshub aan de rand. Zo ontstaat ruimte voor wat echt telt: spelen, ontmoeten, ontspannen. “Het park wordt de voortuin van veel woningen,” zegt Esther. “Je woont letterlijk in het groen. En dat zie je terug in hoe mensen straks hun huis beleven. Een bankje voor de deur, kinderen die voor de stoep spelen, buren die elkaar tegenkomen.”
Ook binnen de gebouwen is ruimte voor contact. “Sommige blokken krijgen een buurtkamer,” vervolgt Esther. “Dat is een collectieve ruimte waar bewoners samen kunnen beslissen wat ze ermee doen – een werkplek, yogalessen, of een verjaardag vieren. Dat is de kracht van het plan: ruimte voor spontaniteit en gemeenschapszin.”
Een plan voor de toekomst en voor de natuur
Duurzaamheid zit diep verankerd in het ontwerp. Regenwater stroomt straks niet weg in het riool, maar via natuurlijke hoogteverschillen door het landschap. Dat zorgt voor een rijkere vegetatie, betere biodiversiteit en minder hittestress. Meer dan 100 bomen worden geplant, 12.500 m² kruidenrijk grasland toegevoegd. “We willen dat er na de bouw méér natuur is dan ervoor,” benadrukt Joeri.
Materialen worden hergebruikt waar mogelijk, zoals bestaande verharding. En zelfs in details komt het verleden subtiel terug. “Er komt speciaal hekwerk dat verwijst naar de zijdegeschiedenis van de plek – als een soort knipoog naar de draad die alles met elkaar verbindt.”

Een buurt die Arnhem iets teruggeeft
Het Zijdekwartier is niet alleen een fijne plek om te wonen, het wordt ook een bestemming voor de stad. “We voegen wonen toe aan een plek die al bruist van onderwijs, bedrijven en voorzieningen,” zegt Esther. “Er komt ruimte voor horeca, een plein, functies die levendigheid brengen. Ook mensen uit de omliggende buurten zullen hier graag komen. Zo wordt Het Zijdekwartier echt een nieuw stadsdeel.”
En wanneer is het plan geslaagd? Joeri hoeft niet lang na te denken: “Als het Zijdekwartier uitgroeit tot een unieke stadsbuurt – geworteld in het historische karakter van de plek en versterkt door een rijk, groen landschap – die tegelijkertijd naadloos aansluit bij de bestaande stad.’’
Joeri Sowka
Landschapsarchitect
Esther Vlaswinkel
Stedenbouwkundige


Interesse?
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe het is om straks te wonen in Het Zijdekwartier?
Ontdek dan meer over het woningaanbod, de verschillende woonbuurten en de unieke sfeer die hier ontstaat. Wil je als eerste op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en mis niets van dit nieuwe stuk Arnhem!